Nega nepokretne osobe je složen, težak i odgovoran posao. Ljudi su na to primorani često iznenada, zbog nekog neželjenog medicinskog događaja koji je jednog člana porodice zadesio i vezao za krevet. Poučeni sopstvenim iskustvom ali i iskustvom naših pacijenata, pokušaćemo da vam damo par saveta kako da ovaj težak posao radite i na šta morate da obratite pažnju.

Na šta treba da obratite pažnju kada je u pitanju nega nepokretne osobe?

  1. • Položaj i krevet na kom pacijent leži,
  2. • Menjanje pelena,
  3. • Pomeranje osobe da ne bi nastale rane,
  4. • Ishrana i nadoknada tečnosti,
  5. • Vođenje računa o drugim bolestima,
  6. • Vaše psihičko i fizičko stanje….
  7. • Položaj i krevet na kom pacijent leži
  8.  

Obratite pažnju na to, da ma koliko da je neko nepokretan, može da se desi da se u toku noći pokrene i padne sa kreveta. Iz tog razloga bi bilo dobro da je jedna strana kreveta do zida kako bi mesto ispadanja sveli samo na jednu stranu koju ćete ograditi stolicama. Vodite računa da krevet bude na pristupačnom mestu što se tiče vašeg prilaska, jer Vi ste ti koji morate menjati posteljinu, pelene, pomerati nepokretnog pacijenta, hraniti ga i održavati njegovu higijenu.

Gledajte da dušek bude što ravniji i bez ulegnuća kako bi težina tela bila ravnomerno raspoređena po njemu. Ovo je važno da se u toku ležanja ne bi stvorile rane na leđima i drugim delovima tela, tj. dekubitusi. Dobra ali skupa opcija je da odmah na početku kupite antidekubitalni dušek što će vas spasiti mnogih velikih problema koje dekubitusi nose sa sobom. Ovaj tip dušeka možete i pozajmiti od nekoga, što će vam biti velika ušteda.

Nemojte ispod posteljine da stavljate plastične najlone, mušeme niti bilo šta drugo tog tipa u cilju da sprečite da fekalije uprljaju dušek. Najbolja opcija u ovom slučaju je da nađete nepromočive čaršafe koji postoje ciljano za tu svrhu. Njih možete kupiti nove ali i naći polovne. Taj tip posteljine takođe možete da perete. Redovno menjajte posteljinu i gledajte da čaršav uvek bude utegnut. Jastuke, ćebe ili jorgan perite kada god možete.

 

Menjanje pelena

Menjanje pelena je bolna tačka za sve one koji neguju nepokretne osobu. Nepokretne osobe vrlo često izgube kontrolu nad sfinkterima te vrše malu i veliku nuždu u krevetu. U tom slučaju je takvoj osobi neophodno stavljati pelene za odrasle. Pelene za odrasle možete da kupujete ali, ukoliko je to opravdano bolešću pacijenta, možete i da ih dobijete na recept preko izabranog lekara. Fond odobrava 180 pelena za period od tri meseca tako da ih imate dovoljno da menjate nepokretnoj osobi ujutru i uveče. Naravno ukoliko u toku dana ta osoba ima veliku nuždu, nemojte čekati do večeri da promenite pelenu, morate je promeniti tada kada nuždu završi. Za brisanje koristite prvo vlažne maramice a zatim i suve kako bi osušili genitalni predeo. Naravno nežno brišite kao da brišete bebu. Posle brisanja stavite neku od bebi krema kako bi smanjili mogućnost oštećenja kože. Pomeranje osobe da bi se promenile pelene nije lako. Jedna od tehnika je da joj odlepite staru pelenu, obrišete koliko možete, zatim osobu pomerite na bok i obrišete ostatak. Zatim da izvučete i bacite prljavu pelenu. Novu pelenu stavite na krevet i osobu samo iz bočnog položaja spustite na novu pelenu i nekako izvučete deo pelene koji je ostao ispod. Trudite se da koristite što manje snage, kako se ne bi povredili vi ali i osoba kojoj menjate pelene. Vrlo često će promene pelena biti praćene negodovanjem, odbijanjem i kukanjem, ali zapamtite da to radite zbog njih i budite uporni.

 

Pomeranje nepokretne osobe da se ne bi napravile rane

Rane od ležanja ili dekubitus mogu da predstavljaju veliki problem zato je održavanje nepokretne osobe čistom i njeno pomeranje jako bitno. Nepokretnoj osobi morate da menjate položaj na dva sata. Nije važno u koji položaj je stavljate sedeći/ležeći/bočni, važno je samo da se pritisak na telo ravnomerno rasporedi. Tokom noći je to naravno teško izvodljivo. Možete naravno da probate da navijate sat i okrećete osobu i noću ali zato je bitno da takvoj osobi pred spavanje dobro utegnete čaršav kreveta i izbacite bilo šta iz kreveta što može da nažulja (keks, tablete, češalj…). Možete tu osobu podupreti jastukom ili čaršavom kako bi još više smanjili pritisak na leđa.

 

Ishrana i nadoknada tečnosti nepokretne osobe

Ishrana i nadoknada tečnosti su takođe jako bitne. Kuvajte što više i trudite se da sečete što manje parčiće kako se ta osoba ne bi zadavila.nUkoliko nema zube, možete početi da kuvate standardne kombinacije za decu koje ćete posle miksati ili u blenderu dodatno usitniti. Cilj je da osoba ima uobičajene obroke kao i da unosi minimum 2 litra vode. Izbegavajte jaku hranu, hranu koja dovodi do nadimanja i stvaranja zatvora. Bolovi u stomaku i opstipacija su poslednje što vam treba o čemu ćete morati da brinete.

 

Vođenje računa o drugim bolestima

Vodite računa i o drugim bolestima. Ležeći pacijenti često imaju problema sa srcem, šećerom, visokim pritiskom. Terapiju bi trebalo da nastavite da dajete onako kako je propisao lekara, ali naravno da ćete da prepolovite terapiju za pritisak ukoliko je on nizak.

Proveravajte redovno nivo šećera u krvi ukoliko je nepokretna osoba na insulinu ili je dijabetičar. Ponekad kod ležećih pacijenata dolazi do pada šećera i pritiska jer sada ne mogu više da unose veće količine hrane. Ukoliko je šećer niži, možete da spustite dozu insulina za dve jedinice, ali imajte u vidu da ćete ipak morati kod lekara da se posavetuje.

 

Trudite se da vi ostanete normalni

Odmarajte se koliko možete jer vi ste osoba koja sada najviše trpi i koja se fizički i psihički troši. Vrlo često su nepokretni pacijenti u ovom stadijumu van dodira sa realnošću, osećajima i na nivou novorođenog deteta, dok vi sve vidite, sve pamtite i sve razumete… Nega nepokretne osobe je ozbiljan i težak posao prepun finesa.


Slične objave

Newsletter