Hijaluronska kiselina je prirodni sastojak kože. Zahvaljujući njenim brojnim funkcijama i izraženoj sposobnosti vezivanja vode, hijaluronska kiselina vrši hidrataciju kože, utiče na vlažnost i elastičnost kože, te se koristi za izradu brojnih kozmetičkih proizvoda.

Hijaluronska kiselina vezuje veliku količinu vode

Hijaluronska kiselina je linearni polisaharid najviše zastupljen u ekstracelularnom prostoru dermisa, zajedno sa kolaganim i elastičnim vlaknima. Oko polovine ukupnog sadržaja hijaluronske kiseline u organizmu nalazi se upravo u koži. Jedinstvena karakteristika hijaluronske kiseline je da ima veliki kapacitet vezivanja vode (1 g hijaluronske kiseline može da veže oko 6 litara vode). U mladoj koži, hijaluronska kiselina se nalazi smeštena periferno od kolagenih i elastičnih vlakana. U starijoj koži, veze između kolagena, elastina i hijaluronske kiseline nestaju. Sniženje nivoa hijaluronske kiseline, povećano vezivanje hijaluronske kiseline za tkivne strukture u koži kao i smanjena sposobnost vezivanja vode uz istovremeno ukrštanje kolagena dovode do ostarele, izborane koža, bez elastičnosti i punoće.

Hijaluronska kiselina male i velike molekulske mase

Hijaluronska kiselina na koži stvara lagani film koji sprečava gubitak vlage, čime se vraća punoća i glatkoća koži. Međutim, zbog svoje velike molekulske mase hijaluronska kiselina ne može da penetrira u kožu i vlaženje može da se ostvari samo u površinskim slojevima kože. Zbog ovoga se javila ideja da se počnu koristiti samo fragmenti velike hijaluronkse kiseline - hijaluronska kiselina male molekulske mase. Niz studija je pokazao da hijaluronske kiseline manjih molekulskih masa bolje penetriraju u kožu (čak tri puta više od hijaluronske kiseline velike molekulske mase). Osim toga, ovi fragmenti čak poboljšavaju penetraciju drugih aktivnih sastojaka.

Hijaluronska kiselina velike molekulske mase s obzirom da ne može da penetrira u kožu, ostaje na površini i fizički popunjava bore smanjujući njihovu dubinu. Hijaluronska kiselina male molekulske mase , s obzirom da prodire u dublje slojeve kože, ispoljava svoje efekte nešto dublje i dovodi do efikasnijeg smanjenja finih linija i bora, intenzivnijeg povećanja vlažnosti i glatkoće kože. Potrebno je istaći da je na našem tržištu za sada još uvek malo proizvoda koji sadrže hijaluronsku kiselinu male molekulske mase. Ukoliko je na proizvodu naznačeno da sadrži hijaluronsku kiselinu, u najvećem broju slučajeva je zapravo u pitanju molekula velike molekulske mase. Takođe, i cena može da vam bude putokaz - proizvodi sa fragmentima hijaluronske kiseline značajno su skuplji od proizvoda sa molekulom velike molekulske mase. Naravno ovo shvatite kao jednu od smernica u odabiru adekvatnog proizvoda za vaše potrebe. Sa upotrebom ovih proizvoda možete početi sredinom četvrte ili početkom pete decenije godina života.

Hijaluronski fileri

Zbog nemogućnosti prodiranja u kožu, hijaluronska kiselina velike molekulske mase naneta u vidu krema i losiona zapravo ne može da nadomesti gubitak hijaluronske kiseline u koži. Ona ostaje na površini, fizički popunjava bore i na taj način smanjuje dubinu bora. I, uz adekvatno prelamanje svetlosti, koža deluje mlađe i glatkije.

Fileri sa hijaluronskom kiselinom se koriste za korekciju umerenih i jako izraženih bora i primenjuju se injekcionim putem, tj. intradermalno od strane stručnog lica. Dužina dejstva filera je od 6 do 12 meseci. Posle toga se procedura može ponoviti. Ukoliko želimo da primenjujemo injekcione preparate trebali bismo da počnemo sa primenom još u ranim tridesetim. U početku, količine koje se ubrizgavaju su male a efekat deluje vrlo prirodno. Međutim u praksi najveći broj korisnika ove metode počinje da upražnjava u periodu kada bore postanu dosta duboke i vidljive pa su efekti dosta upadljivi i deluju neprirodno.

Hijaluronska kiselina predstavlja jednu od čestih aktivnih supstanci u antiage kozmetici. Upornom upotrebom možemo odložiti i ublažiti efekte starenja. Ali bih ipak na kraju istakla: mladost jeste lepa, ali nije jedino lice lepote.


Slične objave

Newsletter