Spanać je niskokalorično, hranljivo povrće koje je korisno za zdravlje.
Solanin je prirodni toksin koji se nalazi u nekim biljkama iz porodice pomoćnica
Štitasta žlezda je mala žlezda, smeštena na prednjem delu vrata, oblika koji pod
Imali ste stresan dan na poslu i u povratku kući žurno svraćate u restoran brze hrane na pomfrit i
Upala ili inflamacija je znak da se imunološki sistem bori protiv infekcije.
Glikemijski indeks (GI) je, jednostavno rečeno, mera koliko brzo hrana izaziva porast nivoa šećera u krvi
Hrana koju svakodnevno konzumiramo može znatno doprineti antio
Mikronutrimenti predstavljaju važne činioce balansirane ishrane ...
Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) svake godine ...
Nutri-score je oznaka nutritivne vrednosti koja se nalazi na prednjoj strani pakovanja hrane ili pića i koja informiše o nutritivnom kvalitetu proizvoda na pojednostavljen ...
Smanjenje konzumiranja slatkih napitaka jedan je od najjednostavnijih i najboljih načina da poboljšate svoje zdravlje, pokazalo je više različitih studija.
Živimo u svetu u kome masovni mediji imaju značajnog udela u našem životu. Od trenutka kada otvorimo oči počinje njihov uticaj na nas. U početku su to bili samo pisani mediji, ali tehnolo...
Antioksidansi, kako samo ime kaže, su molekuli koji sprečavaju oksidaciju..
Koje su loše navike koje ljudi najčešće prave a koje imaju negativan uticaj na zdravlje, kao i na koji način se one mogu zameniti manje štetnim alternativama objasnili su ne......
Nadutost predstavlja prisustvo viška gasova u stomaku koje dovodi do osećaja neprijatnosti i bola. Višak gasova se javlja zbog povećanog nakupljanja u digestivnom traktu koje može bit...
Artičoka je višegodišnja biljka koja se gaji u toplim predelima. U ishrani se koristi cvast (cvetna glavica) koja ima mesnate zelene listove. Može se koristiti termički obrađena ili ...
Danas su ljudi sve više zainteresovani za uticaj svakodnevne ishrane na njihovo zdravstveno stanje. Odgovarajući način ishrane ili neke namirnice mogu pozitivno da utiču na naše zdrav...
U ovom periodu godine posebno se radujemo sezoni proslava, druženja i slava. Iako veća okupljanja kod mnogih izostaju zbog kovid 19 protivepidemijskih ...
«Da li lek treba da se uzima pre, posle ili tokom obroka?» jedno je od najčešćih pitanja na temu pravilnog korišćenja lekova...
Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je često stanje od kog u svakom trenutku boluje do 20 % populacije. Osim subjektivnih tegoba, može dovesti i do težeg oštećenja sluznice jednjaka s...
Budućnost hrane je u našim rukama Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godi...
Znamo dobro da je maslinovo ulje jedna od glavnih zvezda mediteranske ishrane i u velikoj meri i odgovorno za njene prednosti, a evo nekoliko razloga zbog čega bi baš maslinovo ulje trebalo da...
Ako je potrebno povećati unos vlakana, treba ići postepeno. Preveliki unos vlakana može dovesti do nadimanja abdomena, grčenja i pojave gasova, te je potrebno povećati unos vlakana postepeno, to...
U svakodnevnu ishranu dece uvrstiti meso i ribu čime će se povećati unos gvožđa, pre svega hem gvožđa koji je predominantan izvor lako iskoristljivog gvožđa; Uvrstiti u svakodnevnu ishranu...
Kardiovaskularne (KVB) bolesti su nezarazne bolesti koje predstavljaju veliki zdravstveni problem u razvijenom delu sveta.
Postoji nekoliko različitih tipova anemije čiji se uzroci i tretman međusobno razlikuju. Anemija urokovana nedostatkom gvožđa je najčešći tip anemije koji se lako može rešiti pro...
Biljke iz porodice kupusnjača, Brassicaceae (karfiol, brokoli, kupus, prokelj) pokazuju mnogo pozitivnih efekata na zdravlje ...
Doživotna dijeta bez glutena je jedini način upravljanja celijakijom. Kada se ukloni gluten iz ishrane ...
Vitamin B12 pomaže očuvanju zdravlja nerava i ćelija krvi, naročito crvenih krvnih zrnca (eritrocita) ...
U ishrani fizički aktivnih osoba, kao što je to slučaj i u opštoj populaciji, svi makronutrijenti (proteini, lipidi i ugljeni hidrati) imaju specifičan značaj. Pogrešno bi bil...
Epidemija gojaznosti jedan je od najozbiljnijih izazova za zdravlje stanovništva u svetu. Globalno, gojaznost predstavlja uzrok više od milion smrtnih ishoda godišnje, a procenjuj...
Rezultati velikog broja istraživanja ukazuju da omega-3 masne kiseline povoljno utiču na nivo triglicerida, ukupnog i LDL-holesterola, krvni pritisak, ali i na različite organe u telu. Takođe, uč...
Primena dijetetskih suplemenata namenjenih deci predstavlja značajnu temu koja izaziva pažnju kako stručne tako i opšte javnosti pre svega zbog ponekad nekritične i neopravdane primene ...
Dijeta je ključni faktor životnog stila koji može dugoročno uticati na zdravlje oka. Posebno pitanje, uloga ishrane u zdravlju očiju i dalje je vrlo aktuelno, sa prostorom za buduća istraživanj...
Ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje mogućnost za pojavu hroničnih nezaraznih bolesti. Na to utiču vlakna, vitamini, minerali i mnoga druga biološki aktivna jedinjenja iz voća i povrć...
Često se postavlja pitanje kako termička obrada hrane ili zamrzavanje utiče na kvalitet namirnice i njen nutritivni sastav i da li kuvanjem, zamrzavanjem i preradom uništavamo vitamine u nam...
Veliki broj hemijskih elemenata je fiziološki prisutan u našem organizmu. Naravno neki su prisutni u velikom procentu i to su makroelementi bez kojih se ne može zamisliti ljudski organi...
1. Birajte vodu, kafu ili čaj umesto voćnog soka, gaziranih pića i drugih zaslađenih napitaka. 2. Svakodnevno jedite najmanje tri porcije povrća, uključujući zeleno lisnato povrće.