Ishrana

Suplementi


Zdravstvene koristi od konzumiranja spanaća

Spanać je niskokalorično, hranljivo povrće koje je korisno za zdravlje.

Zašto ne treba jesti krompir ako je zelen?

Solanin je prirodni toksin koji se nalazi u nekim biljkama iz porodice pomoćnica

Smanjena funkcija štitaste žlezde

Štitasta žlezda je mala žlezda, smeštena na prednjem delu vrata, oblika koji pod

Emocionalno prejedanje i kako ga izbeći

Imali ste stresan dan na poslu i u povratku kući žurno svraćate u restoran brze hrane na pomfrit i 

Može li ishrana pomoći kod inflamacije?

Upala ili inflamacija je znak da se imunološki sistem bori protiv infekcije.

Šta je glikemijski indeks?

Glikemijski indeks (GI) je, jednostavno rečeno, mera koliko brzo hrana izaziva porast nivoa šećera u krvi

Antioksidansi i njihov značaj u svakodnevnoj ishrani

Hrana koju svakodnevno konzumiramo može znatno doprineti antio

Gvožđe-mikroelement od životnog značaja

Mikronutrimenti predstavljaju važne činioce balansirane ishrane ...

Osteoporoza

Pre oko 7 000 godina trabekularna struktura nalik saću unutar naših kostiju je bila ...

Zašto je zdravo jesti bundevu?

Bundeva je jedna od omiljenih jesenjih namirnica koja se može ...

Otpad od hrane u brojkama

Organizacija za hranu i poljoprivredu (Food and Agriculture Organization, FAO) svake godine ...

Oznaka Nutri-score na hrani i napicima

Nutri-score je oznaka nutritivne vrednosti koja se nalazi na prednjoj strani pakovanja hrane ili pića i  koja informiše o nutritivnom kvalitetu proizvoda na pojednostavljen ...

Manje slatkih napitaka poboljšava zdravlje

Smanjenje konzumiranja slatkih napitaka jedan je od najjednostavnijih i najboljih načina da poboljšate svoje zdravlje, pokazalo je više različitih studija.

Uticaj masovnih medija i društva na stavove o ishrani

Živimo u svetu u kome masovni mediji imaju značajnog udela u našem životu. Od trenutka kada otvorimo oči počinje njihov uticaj na nas. U početku su to bili samo pisani mediji, ali tehnolo...

Zašto su značajni antioksidansi?

Antioksidansi, kako samo ime kaže, su molekuli koji sprečavaju oksidaciju..

Promenite štetne navike odmah

Koje su loše navike koje ljudi najčešće prave a koje imaju negativan uticaj na zdravlje, kao i na koji način se one mogu zameniti manje štetnim alternativama objasnili su ne......

Kako rešiti problem nadutosti

Nadutost predstavlja prisustvo viška gasova u stomaku koje dovodi do osećaja neprijatnosti i bola. Višak gasova se javlja zbog povećanog nakupljanja u digestivnom traktu koje može bit...

ARTIČOKA

Artičoka je višegodišnja biljka koja se gaji u toplim predelima. U ishrani se koristi cvast (cvetna glavica) koja ima mesnate zelene listove. Može se koristiti termički obrađena ili ...

Vegetarijanska i zen makrobiotska ishrana

Danas su ljudi sve više zainteresovani za uticaj svakodnevne ishrane na njihovo zdravstveno stanje. Odgovarajući način ishrane ili neke namirnice mogu pozitivno da utiču na naše zdrav...

Kako se hraniti zdravo tokom slav(lj)a

U ovom periodu godine posebno se radujemo sezoni proslava, druženja i slava. Iako veća okupljanja kod mnogih izostaju zbog kovid 19 protivepidemijskih ...

Da li lekove treba uzimati na prazan stomak ili ne

«Da li lek treba da se uzima pre, posle ili tokom obroka?» jedno je od najčešćih pitanja na temu pravilnog korišćenja lekova...

Alginati i gastroezofagealni refluks

Gastroezofagealna refluksna bolest (GERB) je često stanje od kog u svakom trenutku boluje do 20 % populacije. Osim subjektivnih tegoba, može dovesti i do težeg oštećenja sluznice jednjaka s...

Svetski dan hrane

Budućnost hrane je u našim rukama Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO) obeležava svake godine 16. oktobar – Svetski dan hrane, dan kada je ova organizacija i osnovana 1945. godi...

Pet razloga za uključivanje maslinovog ulja u svakodnevnu ishranu

Znamo dobro da je maslinovo ulje jedna od glavnih zvezda mediteranske ishrane i u velikoj meri i odgovorno za njene prednosti, a evo nekoliko razloga zbog čega bi baš maslinovo ulje trebalo da...

Preporuke za one koji žele da povećaju unos dijetnih vlakana

Ako je potrebno povećati unos vlakana, treba ići postepeno. Preveliki unos vlakana može dovesti do nadimanja abdomena, grčenja i pojave gasova, te je potrebno povećati unos vlakana postepeno, to...

Preporuke za prevenciju deficita gvožđa kod male dece

U svakodnevnu ishranu dece uvrstiti meso i ribu čime će se povećati unos gvožđa, pre svega hem gvožđa koji je predominantan izvor lako iskoristljivog gvožđa; Uvrstiti u svakodnevnu ishranu...

Zdrave životne navike u prevenciji kardiovaskularnih bolesti

Kardiovaskularne (KVB) bolesti su nezarazne bolesti koje predstavljaju veliki zdravstveni problem u razvijenom delu sveta.

ANEMIJA

Postoji nekoliko različitih tipova anemije čiji se uzroci i tretman međusobno razlikuju. Anemija urokovana nedostatkom gvožđa je najčešći tip anemije koji se lako može rešiti pro...

Uticaj goitrogenih supstanci na rad štitaste žlezde

Biljke iz porodice kupusnjača, Brassicaceae (karfiol, brokoli, kupus, prokelj) pokazuju mnogo pozitivnih efekata na zdravlje ...

Kako lečiti celijakiju

Doživotna dijeta bez glutena je jedini način upravljanja celijakijom. Kada se ukloni gluten iz ishrane ...

Zašto je važan vitamin B12

Vitamin B12 pomaže očuvanju zdravlja nerava i ćelija krvi, naročito crvenih krvnih zrnca (eritrocita) ...

Uloga masti u ishrani sportista

U ishrani fizički aktivnih osoba, kao što je to slučaj i u opštoj populaciji, svi makronutrijenti (proteini, lipidi i ugljeni hidrati) imaju specifičan značaj. Pogrešno bi bil...

Podrška borbi protiv gojaznosti

Epidemija gojaznosti jedan je od najozbiljnijih izazova za zdravlje stanovništva u svetu. Globalno, gojaznost predstavlja uzrok više od milion smrtnih ishoda godišnje, a procenjuj...

Omega-3 masne kiseline i njihov pozitivan uticaj na zdravlje

Rezultati velikog broja istraživanja ukazuju da omega-3 masne kiseline povoljno utiču na nivo triglicerida, ukupnog i LDL-holesterola, krvni pritisak, ali i na različite organe u telu. Takođe, uč...

Primena dijetetskih suplemenata kod dece

Primena dijetetskih suplemenata namenjenih deci predstavlja značajnu temu koja izaziva pažnju kako stručne tako i opšte javnosti pre svega zbog ponekad nekritične i neopravdane primene ...

Ishrana u zdravlju oka

Dijeta je ključni faktor životnog stila koji može dugoročno uticati na zdravlje oka. Posebno pitanje, uloga ishrane u zdravlju očiju i dalje je vrlo aktuelno, sa prostorom za buduća istraživanj...

Ishrana u prevenciji zdravlja prostate

Ishrana bogata voćem i povrćem smanjuje mogućnost za pojavu hroničnih nezaraznih bolesti. Na to utiču vlakna, vitamini, minerali i mnoga druga biološki aktivna jedinjenja iz voća i povrć...

Stabilnost vitamina u hrani koju konzumiramo

Često se postavlja pitanje kako termička obrada hrane ili zamrzavanje utiče na kvalitet namirnice i njen nutritivni sastav i da li kuvanjem, zamrzavanjem i preradom uništavamo vitamine u nam...

Mikroelementi značajni za zdravlje

Veliki broj hemijskih elemenata je fiziološki prisutan u našem organizmu. Naravno neki su prisutni u velikom procentu i to su makroelementi bez kojih se ne može zamisliti ljudski organi...

Preporuke za pravilnu ishranu Internacionalne dijabetes federacije

1. Birajte vodu, kafu ili čaj umesto voćnog soka, gaziranih pića i drugih zaslađenih napitaka. 2. Svakodnevno jedite najmanje tri porcije povrća, uključujući zeleno lisnato povrće.  

Newsletter