Afte su male lezije koje često zbog izraženog simptoma bola mogu da stvaraju probleme i remete kvalitet života pacijenata. Ovo je problem sa kojim se često susreću farmaceuti koji rade u apotekama, jer pacijenti najčešće kod manjih oštećenja sluznice usne duplje prvu pomoć traže upravo od apotekara. O tome kako prepoznati i kako lečiti problem afti razgovarali smo sa doc. dr Ivanom Baljoševićem, otorinolaringologom iz Instituta za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“

Doc. dr Ivan Baljošević, ORL
Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta Srbije „Dr Vukan Čupić“

Šta su afte?
Afte predstavljaju male ulceracije u usnoj šupljini. Razlikujemo dva oblika: afte minor- koje su češće, dijagnostikuju se u 80% slučajeva i predstavljaju više malih ulceroznih promena dimenzija oko 5 mm, koje zahvataju sluznicu usta, obraza, nepca ili jezika. Spontano prolaze za 7 do 10 dana. Ozbiljniji oblik su afte major- veličine su oko 1 cm, zahvataju celu usnu duplju i mogu da perzistiraju i više od mesec dana.Koliko često se javljaju afte?  U kojoj populaciji se najčešće javljaju?
Smatra se da oko 25% populacije oboli od afti bar jednom u toku života. Nešto česće se sreću kod osoba ženskog pola, a najčešće zahvataju decu i mlade do 25 godina, koji čine oko 78% obolelih. Afte su češće kod dece zato što oni stavljaju razne strane predmete u usta u toku igre, takođe, imunitet im je slabiji nego kod odraslih, a postoji i povećani stepen psihofizičke iscrpljenosti i stresa.

Koji su uzroci nastanka afti i malih lezija usne duplje?
Postoje mnogi predisponirajući faktori koji mogu dovesti do razvoja afti u usnoj šupljini. Kod žena su to menstrualni ciklus i dimenoreja, zatim upotreba nekih lekova, kao što su nesteroidni antiiflmatorni lekovi, kaptopil i dr. Često korišćenje određene hrane kao što su: kafa, čokolada, kikiriki, bademi, sir takođe može biti uzrok pojave afti.  Dalje se aftozni stomatitis češće sreće kod pojedinih oboljenja, kao što su anemija, nedostatak vitamina B1, B2 i B6. Određene sistemske bolesti, kao što su sindrom PFAPA,  reaktivni artritis ili HIV infekcija mogu isto tako predstavljati predisponirajuće faktore.

Koji su simptomi i znaci afti? Da li afte i sitne lezije u usnoj duplji mogu ukazati na neke ozbiljnije zdravstvene probleme i koje?
Pre izbijanja afti javlja se osećaj svraba i peckanja u ustima. Po formiranju lezija javlja se osećaj bola koji se pojačava pri uzimanju vruće, slane i začinjene hrane. Kasnije, bol se intenzivira i postaje prisutan čak i prilikom gutanja pljuvačke. U najtežim slučajevima dolazi i do poremećaja opšteg stanja, sa povišenom temperaturom i otokom limfnih žlezda na vratu.
Afte se sreću kod različitih oboljenja, što zavisi od izazivača oboljenja. Kao posledica virusnih infekcija mogu biti prisutne kao herpetiformne afte (izazivač virus herpes simplex) ili tzv. hand-mouth-foot disease ili američki virus (izazivač virus coxackie i enterovirus). Kod bakterijskih infekcija srećemo kod pacijenata koji su oboleli od šarlaha (Streptokokna infekcija), a ako su izazivači gljivice kod kandidijaze usne šupljine.

Koji je savremeni pristup lečenju afti?
U lečenju afti mogu se koristiti kućni lekovi (ispiranje usne šupljine kamilicom ili žalfijom), topikalni anestetici (gel lidokain 2%) ili antiseptici (hlorheksidin). Međutim, najefikasniji preparat je Anaftin, koji sadrži polivinilpirolidon, aloe veru i hijaluronsku kiselinu. Ovo je preparat bez mirisa i ukusa, odlično se podnosi, bez neželjenih efekata, a može se primeniti i kod beba. Njegovo analgetsko dejstvo počinje već posle nekoliko minuta i traje oko šest sati. Ubrzava zarastanje afti i sprečava da se ponovo pojavljuju.

Pacijenti sa lakšim zdravstvenim tegobama se često prvo obrate farmaceutima u apotekama za pomoć. Kada, kako i šta farmaceut može preporučiti pacijentu u tretmanu afti i manjih lezija u usnoj duplji?
Kao što smo već pomenuli, postoji više opcija za lečenje afti koje se mogu preporučiti, ali nisu sve podjednako efikasne. Neki preparati, na primer antiseptici, mogu da sadrže alkohol i da izazivaju neprijatan osećaj peckanja, a neki lokalni anestetici i analgetici mogu da imaju kratkotrajno dejstvo, na primer oko dva sata. Zato je najbolje preporučiti preparat koji je klinički testiran i odobren, kao što je već pomenuti preparat koji sadrži polivinil pirolidon, aloe veru i hijaluronsku kiselinu.


Slične objave

Newsletter