Biljka čaj (lat. Camelia sinensis) je žbunasta biljka koja uspeva u tropskim i suptropskim krajevima. Za spravljanje čaja koriste se mladi vrhovi listova koji se nakon branja suše i zavijaju, a napitak je svetlo zelene boje, blagog mirisa i oporog ukusa. Zeleni čaj se duže od 5000 godina tradicionalno koristi u Kini i Japanu, a svoju popularnost je vremenom stekao širom sveta. Zeleni čaj sadrži mnogo različitih jedinjenja, a sa zdravstvenog aspekta najzanimljivija su ona koja pokazuju antioksidativnu aktivnost. Zbog svoje antioksidativne aktivnosti (osobina da neutrališe slobodne radikale u procesu oksidacije) zeleni čaj ima koristi kod kardiovaskularnih oboljenja, dijabetesa tip 2, takođe deluje i kao blagi diuretik (pomaže izbacivanje tečnosti) i ima blagi termogeni efekat pa je koristan i kod gojaznosti. Zeleni čaj ima pozitivan efekat i u sprečavanju karijesa.
Zeleni čaj sadrži i određenu količinu kofeina pa može imati i blago stimulišuće delovanje. Treba znati da tanini iz zelenog čaja vezuju gvožđe i mogu smanjiti njegovu resorpciju (izbegavati zeleni čaj dok pijete preparate gvožđa, ili potrebno je napraviti razmak u konzumaciji) i veće količine zelenog čaja mogu da umanje efekte varfarina (lek koji se koristi za sprečavanje koagulacije krvi). Konzumacija zelenog čaja se ne preporučuje maloj deci (zbog sadržaja kofeina). Trudnicama se ne savetuju veće količine zelenog čaja.


Slične objave

Newsletter