U ovom periodu godine posebno se radujemo sezoni proslava, druženja i slava. Iako veća okupljanja kod mnogih izostaju zbog kovid 19 protivepidemijskih mera, bogata trpeza i neumerenost u jelu i piću i dalje opstaju. Da vam proslave ne donesu nelagode i zdravstvene probleme zbog neumerenosti u jelu i piću podsećamo na nekoliko osnovnih preporuka pravilne ishrane:

  1. Umerenost. Slavske, božićne i novogodišnje trpeze obiluju visokokaloričnom hranom, a kako bi ste ipak probali sve što želite vodite se principom umerenosti. Ako se odlučite za manje porcije, pogotovo masnih i začinjenih jela neće mnogo opteretiti stomak i varenje. Nemojte dosoljavati hranu. Isto važi i za napitke, previše slatkih i gaziranih pića dodatno opterećuje sistem za varenje, podiže nivo šećera u krvi i može predstavljati problem pogotovo kod ljudi sa hroničnim bolestima kao što su dijabetes i povišen krvni pritisak. O štetnosti prekomernog unosa alkohola ne treba posebno ni govoriti, a ukoliko planirate da popijete alkohol savet je da nikako ne pijete na prazan stomak.
  2. Raznovrsnost. Trudite se da i tokom praznika hrana koju jedete bude raznovrsna i bogata vitaminima, mineralima, vlaknima i drugim korisnim nutrijentima. I na svečanim trpezama, nađe se uvek mesta i za sveže salate, priloge od povrća itd.
  3. Redovne obroke ne preskakati u iščekivanju slavske trpeze! Voditi računa da se režim ishrane u periodu proslava značajno ne poremeti, te da se održi relativna redovnost u konzumiranju hrane, kroz unos 3 glavna obroka.
  4. Pravilna priprema i higijena. Za one koji pripremaju praznične gozbe podsećamo na važnost pravilnog čuvanja i pripreme namirnica za zdravlje. Važno je hranu čuvati na odgovarajućoj temperaturi, a prilikom pripreme voditi računa o higijeni i čistoći namirnica, posuđa i ruku. Pripremljenu hranu ne treba ostavljati duže od 2 sata na sobnoj temperaturi.
  5. Shodno nepovoljnoj epidemiološkoj situaciji vezano za kovid 19 infekciju i visokom riziku zaražavanja, preporuka je da se slavlja sprovode u porodičnom krugu sa manjim brojem ljudi. Podsetite svoje goste da ako se neko ne oseća dobro ili je nekoliko dana pre toga bio bolestan da ne dolazi na proslavu kako bi se sprečilo moguće razbolevanje. Čuvajmo svoje i zdravlje drugih za godine bezbrižnih proslava.

Slične objave

Newsletter