Nema dobrog zdravlja bez fizičke aktivnosti, to sigurno svi dobro znamo. Međutim, ponekad predstavlja pravi izazov izdvojiti vreme za vežbanje. Svako od nas je u nekom trenutku pomislio: „Ko ima vremena i snage za vežbanje kada sam…“, samo popunite prazno polje: roditelj koji radi, preduzetnik, student, osoba koja putuje na posao, roditelj koji ostaje kod kuće i bavi se decom, itd. Svakako niste usamljeni u pokušaju da uklopite vežbanje u svoj dnevni raspored. Evo 6 načina da se svakodnevno više krećete i budete fizički aktivni, a da ne morate koristite mnogo vremena iz svog zauzetog rasporeda.

1. Idite stepenicama
Koristite stepenice umesto lifta. Penjanje uz stepenice je odlična kardio vežba, a poboljšava i snagu donjih ekstremiteta. Nekoliko puta u toku dana, gore-dole uz stepenice i eto brze zamene za ajrobik.

2. Izađite stanicu ranije iz prevoza/ili parkirajte auto dalje
Ukoliko izađete jednu stanicu ranije iz prevoza ili parkirate vozilo nešto dalje od mesta gde ste krenuli i prošetate, obezbedićete sebi petnaestak minuta šetnje koja će podići vaše raspoloženje i dodati fizičku aktivnost vašem danu.

3. Sedite na lopti za vežbanje
Deo vremena koji provodite sedeći  na stolici za radnim stolom, bilo kod kuće, bilo u kancelariji možete zameniti sedenjem na lopti za vežbanje (pilates lopta). Ovo može pomoći kod bolova u leđima i poboljšati držanje, a dok sedite na lopti i blago održavate ravnotežu jačate mišiće trupa i nogu. Na ovaj način sedenje pretvarate u fizičku aktivnost.

4. Udomite psa
Udomljavanje psa je čin dobrote i ljubavi koji će pozitivno uticati na vaše mentalno zdravlje. Osobe koje imaju pse svakodnevno imaju barem jedan sat šetnje koju najverovatnije ne bi imali da nemaju psa koga izvode napolje.

5. Vežbajte dok gledate TV
Ponekad vreme dok sedite i gledate TV možete iskoristiti za vežbanje. Lagane vežbe istezanja u sedećem ili stojećem položaju, čučnjevi, vežbe za ruke ili noge, vožnja sobnog bicikla,… Pustite mašti na volju. Dok traje epizoda jedne serije vi ste odradili tridesetak minuta vežbanja.

6. Druženje uz šetanje
Umesto druženja u kafiću ili kod kuće, pozovite prijatelje da se zajedno prošetate. Jednom nedeljno, umesto odlaska u obližnji kafić, organizujte odlazak do obližnjeg parka, ili staze za šetanje. Uz priču, smeh i druženje, nećete ni osetiti da ste se šetali možda i nekoliko sati.


Slične objave

Newsletter