Koža je naš najveći organ koji nas svakodnevno štiti od spoljašnjih uticaja. Izložena je i našim i tuđim pogledima i nema pojedinca koji ne želi da ima lepu kožu. Upravo to su razlozi zašto joj tako puno pažnje i nege poklanjamo od prvog dana. Uprkos činjenici da je koža vrlo negovan organ, neka njena stanja zahtevaju dodatnu brigu i zaštitu. Potrebno je posvetiti pažnju zaštiti od štetnog UV zračenja tokom cele godine a posebno leti kada je nivo zračenja značajno veći. Posebnim stanjima kože potreban je poseban i jedinstven pristup.

VITILIGO
Vitiligo se javlja kod 1-2% populacije. Kod trećine obolelih, to je nasledno oboljenje. Faktori koji mogu doprineti razvoju bolesti su ponovljene opekotine od sunca, ponovljena trauma, emocionalni stres, a u poslednje vreme se sve više piše i da je ovo zapravo autoimuno oboljenje. Vitiligo se manifestuje u vidu jasno ograničenih mlečno belih polja različite veličine, obično kružnog oblika i obično simetričnog rasporeda. Obim i stepen gubitka boje je nepredvidiv. Može se javiti kod bilo kog tipa kože mada je zapaženo da je nešto češći kod osoba sa prirodno tamnijim tenom i može biti zahvaćen bilo koji deo kože. Može se javiti u bilo kojoj starosnoj dobi, ali najčešće oko dvadesete godine.
Vitiligo se javlja kada ćelije koje stvaraju pigment, melanociti, umru ili prestanu da proizvode Melanin - pigment koji daje boju koži, dlakama i kosi. Uobičajeno je da se diskoloracije najpre pojavljuju na delovima kože koji su izloženiji suncu - šake, stopala, ruke, lice i usta. Ne tako često mogu biti zahvaćene i sluzokože (oralna i genitalna) kao i dlaka. Teško je predvideti kako će bolest napredovati. Ponekad diskoloracije prestanu da se formiraju bez lečenja. U većini slučajeva gubitak pigmenta se širi i na kraju zahvata veći deo kože. Retko, koža dobija svoju boju nazad.
Bitno je istaći da su ljudi sa vitiligom više osetljivi na opekotine zbog svojih izbeljenih delova kože koji nemaju prirodnu zaštitu od sunčevih zraka (melanin). Ukoliko koža ne bude dodatno zaštićena preparatima za zaštitu od sunca, koža brzo gori i tu su posebno osetljiviji delovi kože koji su tanki: kapci, nos, vrat, dekolte i gornji delovi šake. Ove opekotine ne samo da su bolne, već mogu podstaći širenje vitiliga i povećavaju rizik od kancera kože.
Osobama sa vitiligom neophodno je uvek i ponovo naglasiti da je neophodno da štite kožu od sunca ali i veštačkih izvora UV svetlosti.
Gotovo sva svetska udruženja dermatologa preporučuju upotrebu širokospektralnih vodootpornih preparata za zaštitu od sunca sa zaštitnim faktorom od najmanje SPF30 koje je neophodno nanositi u dovoljnoj količini (2mg/cm2). Ukoliko se osoba znoji ili pliva, sloj obnavljati svaka 2 sata. Takođe, tražiti hlad i nositi odeću koja štiti kožu od sunca. Obavezno je nošenje zaštitnih naočara i šešira.
Treba imati na umu da sneg, pesak i voda reflektuju 85% sunčeve svetlosti, tako da je osoba iako u hladu izložena polovini reflektovane svetlosti. Takođe je neophodno podsetiti pacijente da sunce dopire do 10 metara dubine vode.
Preparati za sunčanje smanjuje tamnjenje, što smanjuje kontrast između normalnih i obezbojenih delova kože. Takođe, ovi pacijenti često, da bi smanjili razlike u boji kože, koriste preparate za samopotamnjivanje. Potrebno im je uvek istaći da ih ovi preparati ne štite od UV zračenja i da je neophodna dodatna UV zaštita. Sa istim ciljem česta je i upotreba pigmentisanih preparata kakvi su korektivni puderi i stikovi kao i BB kremovi. Dok puder i stik pružaju samo kamuflažni efekat, BB kremovi osim ovoga pružaju koži i adekvatnu negu. Uglavnom, svi ovi preparati danas imaju UV zaštitu ali je ona najčešće SPF 15 pa je neophodno da pacijenti imaju i dodatnu zaštitu: kreme za sunčanje, zaštitna odeća.

HIPERPIGMENTACIJE
Hiperpigmentacije predstavljaju zatamnjene delove kože različitog oblika i veličine koje nastaju usled povećanog stvaranja melanina (pigmenta kože). Ove promene se nalaze u ravni kože i nastaju najčešće na delovima koji su izloženiji uticaju sunca: lice, gornja strana šake, leđa… Izlaganjem kože suncu dolazi do povećane proizvodnje melanina i postepenog tamnjenja kože. Međutim, ponekad se ovaj proces poremeti i dolazi do pojačane proizvodnje melanina što vodi stvaranju hiperpigmentacija. Postoje različiti kozmetički i dermatološki tretmani koji omogućavaju posvetljivanje ili trajno uklanjanje ovih promena. Kao prevenciju daljem širenju i nastanku novih promena, savetuje se obavezna upotreba širokospektralnih preparat za zaštitu od sunca koji štite i od UVA i od UVB zraka. Preporuka je da se tokom cele godine koriste kozmetički preparati koji u sebi već sadrže zaštitne faktore (najčešće SPF15) a poseban akcenat na ovome je tokom leta kad se savetuje upotreba SPF30 ili SPF50.

MLADEŽI
Mladeži su dobroćudne okruglaste promene na koži tamnije prebojene od okolne kože. Mogu biti u nivou kože ili blago uzdignuti sa bojom od svetlo kestenjaste do tamno braon. Sreću se u svim uzrastima. Zbog potencijalne maligne transformacije mladeža u melanome, preporuka je da se ove promene na koži obavezno štite preparatima za zaštitu od sunca.

ROZACEA
Rozacea je hronično zapaljensko oboljenje koje je praćeno crvenilom na obrazima, bradi, nosu i čelu. Takođe, javljaju se prošireni kapilari, sitan osip i gnojanice. Ukoliko se oboljenje ne tretira adekvatno, dolazi do zadebljavanja potkožnog tkiva posebno u predelu nosa i ovo stanje poznato je kao rinofima. U ovom stadijumu, nos je veliki i kruškolikog oblika.
Oko 10% odraslog stanovništva boluje od rozacee. Oboljenje je nešto češće kod osoba svetle puti. Takođe, češće je kod žena i lokalizovano je na obrazima i bradi. Kod muškaraca bolest češće napreduje do težih stadijuma kakva je rinofima. Osobe najčešće obolevaju u srednjoj životnoj dobi, ali nije retkost pojave simptoma i u 20-im pri čemu tačan uzročnik bolesti još uvek nije poznat. Po preporuci dermatologa i u cilju smanjenja progresije bolesti, koža se podvrgava različitim terapijskim tretmanima. Međutim, pored njih, potrebna je i adekvatna kozmetička nega i briga. Neophodno je istaći da je UV zračenje dobro poznat okidač za rozaceu što je vrlo važno za one koji imaju genetičku predispoziciju za ovo oboljenje. Lice treba štititi od sunca svakodnevno tokom cele godine.
Preparati za zaštitu od sunca štite kapilare od daljeg oštećenja UVA zracima koji prodiru i u dublje slojeve kože. Preporuka je da se biraju preparati koji su nekomedogeni i hipoalergeni. I najvažnije za period leta jeste da treba koristiti preparate sa visokim zaštitnim faktorom, minimum SPF 30. Upotreba solarijuma kod osoba koje pate od rozacee je strogo zabranjena.

ATOPIJSKI DERMATITIS
Atopijski dermatitis je imunološki posredovana upala kože i najčešće se javlja kod genetski predisponiradnih osoba. Najraniji simptomi oboljenja javljaju se u najranijoj životnoj dobi, već oko trećeg meseca života bebe. U akutnoj fazi koja može trajati i do dva meseca, na koži lica se javljaju vlažne promene koje prelaze u kraste i šire ka vratu, kosi, abdomenu i ekstremitetima. U hroničnoj fazi, najjači simptom je svrab. Usled stalnog češanja dolazi do blagog zadebljavanja kože koja postaje suva i sklona pucanja a time još izloženija spoljašnjim uticajima i alergenima. Kod dece se stanje najčešće poboljša do pete godine života mada su u adolescenciji i starijoj životnoj dobi pogoršanja česta. Kod najvećeg broja pacijenata simptomi se izgube do tridesete godine života. Kod ovih pacijenata pored terapijskog vrlo je važan i neterapijski tj. kozmetički tretman. To u praksi zapravo predstavlja upotrebu blagih preparata za pranje kože i nanošenje velikih količina emolijentnih i vlažećih preparata. Tokom leta, preporuka je ove preparate naneti bar pola sata pre nego što je potrebno nanati preparate za zaštitu od sunca. Na ovaj način sprečava se “razblaživanje” preparata za sunce i čuva se njegov zaštitni efekat. Kod dece i osoba sa atopijskim dermatitisom savet je da se biraju preparat za zaštitu od sunca sa tzv. fizičkim filterima (titanijum dioksid, cink oksid). Ovi minerali ostaju na površini kože, reflektuju svetlost pri čemu ne dolazi do njihove hemijske promene i nisu označeni kao alergeni. Hemijski filteri apsorbuju sunčevu svetlost pri čemu se hemijski menjaju i za značajan broj ovih jedinjenja je poznato da su potencijalni iritansi i alergeni što u značajnoj meri može otežati ili pogoršati stanje pacijenta sa atopijskim dermatitisom. U prošlosti najveća mana preparata za zaštitu od sunca sa mineralnim filterima je bila što se teško nanose i ostavljaju beo trag na koži. Međutim, u savremenim formulacijama ovi problemi su prevaziđeni upotrebom čestica manjeg promera (npr. Titanium dioxide nano). Takođe, pacijentima sa atopijskim dermatitisom treba skrenuti pažnju da bi im pri izboru preparata za sunčanje bilo od koristi da odaberu preparat bez dodatih mirisa. Već dugo su pojedine komponente mirisnih nota (trenutno njih 26) obeležene kao alergeni pa u skladu sa tim mogu nepovoljno da utiču na njihovo stanje.
Upotrebom samo fizičkih blokatora u preparatima se postiže nivo zaštite do SPF 30. Adekvatnim dodatkom određenih hemijskih filtera za koje je studijama ustanovljeno da imaju nizak nivo iritacionog potencijala dobijaju se formulacije koje pružaju veći nivo zaštite i povoljne su za primenu kod osoba sa atopijskim dermatitisom. Pacijenti sa ovim zdravstvenim problemom trebalo bi da biraju preparate koji su od strane proizvođača već deklarisani za primenu kod korisnika sa atopijskim dermatitisom.
 

AKNE
Akne nastaju kao posledica nepravilne keratinizacije pilosebacealne jedinice (folikula dlake sa pripadajućom lojnom žlezdom ) koja je najčešće praćena hiperprodukcijom sebuma pri čemu dolazi do njegovog nepravilnog i nepotpunog izlivanja na površinu kože. On se zadržava u kanalu i stvaraju se povoljni uslovi za kolonizaciju bakterija Propionbacterium acnes. Najpre nastaju komedoni koji mogu biti otvoreni ili zatvoreni. Pod dejstvom različitih faktora dolazi do njihove inflamacije i razvijaju se akne. U zavisnosti do vrste promene na koži (pustule, papule, ciste, nodusi) postoji više formi akni. Blaži oblici (obuhvataju papule i pustule) obično ne zahtevaju terapijski tretman, dok promene koje su cistične i nodusne zahtevaju kraći ili duži terapijski pristup. Jedan od prvih neželjenih simptoma ove terapije je pojava iritacije na tretiranoj koži. Sa druge strane, jedan od osnovnih lekova koji se koristi su vitamin A ili njegovi derivati. Za ovaj vitamin je poznato da povećava osetljivost kože na delovanje UV zraka. Kada se prethodno navedeno ima na umu, jasno je da se pacijentima koji koriste vitamin A ili njegove derivate obavezno preporučuje paralelna primena preparata za zaštitu od sunca bez obzira koji je period godine. Dermatolozi su generalno izbegavali da preporučuju vitamin A tokom leta ali u poslednje vreme ta se praksa menja jer je na tržištu dostupna široka paleta SPF zaštitnih faktora. Ovakvim pacijentima preporučuju se preparati za zaštitu od sunca sa SPF 30+ faktorom. Pošto kod njih dolazi do pojačane iritacije kože, savet je da biraju preparate za koje je navedeno da su hipoalergeni. Takođe, poželjno je da uzimaju formulacije koje su bez mirisa zbog potencijalnog alergenog i iritacionog potencijala komponenti parfema. S obzirom da je njihova koža već sklona pojačanom nastanku mitisera (komedona), treba im preporučivati kremove laganih tekstura ili gelove na kojima može ujedno biti i naznačeno da su nekomedogene formulacije. Sve lekove koji se nanose topikalno potrebno je naneti bar 15-20 minuta pre nanošenja zaštite od sunca. Naravno, savetuje se upotreba zaštitne odeće (dugi rukavi, duge nogavice), šešira i naočara.
Osetljiva, problematična, suva, pegava, sa mladežima - sve je to naša koža koja nas štiti. Brinite o njoj, negujte je, štitite je. I ne zaboravite: umereno i uvek u skladu sa njenim potrebama.


Slične objave

Newsletter