Jagode su omiljeno voće svih generacija. Ukusne su sveže ili pripremljene kao džem, a mogu se dodati i u torte i kolače. Sveže jagode su svakako najbolji izbor što se tiče zdravlja. Bogate su vitaminima, vlaknima, antioksidansima, manganom i kalijumom. Jedna porcija od otprilike osam jagoda obezbeđuje više vitamina C od jedne narandže. Sveže jagode su veoma bogate vodom, tako da je njihov ukupan sadržaj ugljenih hidrata veoma nizak - manje od 8 grama ugljenih hidrata na 100 grama. Imaju nizak glikemijski indeks i nemaju mnogo kalorija tako da su dobar izbor užine za osobe koje pokušavaju održavati zdravu telesnu težinu ili smanjiti višak kilograma, a u umerenoj količini pogodne su i za dijabetičare. Pored vitamina C jagode u manjoj količini sadrže magnezijum, folate, vitamin K. Zahvaljujući antioksidativnim osobinama jagode pokazuju pozitivan zdravstveni efekat na srce i krvne sudove, pomažu


Slične objave

Newsletter