Indeks telesne mase se standardno koristi za utvrđivanje gojaznosti. Taj indeks odražava odnos telesne težine osobe u kilogramima i kvadrata visine u metrima. Međutim, on ne uzima u obzir raspoređivanje masti u organizmu. Masne naslage nagomilane u predelu struka i stomaka (abdominalne masne naslage) negativnije utiču na organe kao što su srce, jetra i bubrezi nego masne naslage na bokovima i zadnjici.

Obim struka je dobar indikator abdominalne masti i koristan za prognozu kardiometaboličkih oboljenja. Obim struka se meri na kraju normalnog izdisaja pomoću trake za merenje postavljene horizontalno tako da ne pritiska kožu. Obim struka se smatra dobrim pokazateljem količine visceralne masti i može biti korišćen zarad procene kardiometaboličkog rizika u odnosu na raspored masti u telu. Reference za normalni obim struka (realtivno stroge vrednosti, čak i za određene negojazne i starije osobe) su manje od 80cm za žene i manje od 94cm za muškarce. Granične vrednosti koje ukazuju na povišen kardiometabolički rizik su preko 88 cm za žene i preko 102 cm za muškarce. Kod osoba koje imaju obim struka iznad graničnih vrednosti povećava se rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti, dijabetesa tip 2, problema masne jetre i metaboličkog sindroma.


Slične objave

Newsletter