Artičoka je višegodišnja biljka koja se gaji u toplim predelima. U ishrani se koristi cvast (cvetna glavica) koja ima mesnate zelene listove. Može se koristiti termički obrađena ili sušena. Još od antičkih vremena veoma je cenjena u ishrani zbog svojih pozitivnih efekata na zdravlje. Cvast artičoke je bogata biljnim vlaknima, vitaminima, mineralima i različitim jedinjenjima koja deluju diuretično (pomažu izbacivanju tečnosti iz organizma), antiseptično i antioksidativno. Zahvaljujući antioksidativnom dejstvu, artičoka deluje povoljno na zaštitu jetre od oksidativnog oštećenja. Zbog gorkog ukusa koji ima, artičoka stimuliše apetit, olakšava varenje i stimuliše lučenje žuči. Postoje podaci da pozitivno utiče na smanjenje holesterola i triglicerida u krvi. Oprez je potreban kod osoba koje su alergične na neki od sastojaka biljke, a osobe koje imaju opstrukciju (kamen, pesak, neprohodnost) žučnih puteva ne bi trebalo da koriste ovu biljku.

 


Slične objave

Newsletter