Znamo dobro da je maslinovo ulje jedna od glavnih zvezda mediteranske ishrane i u velikoj meri i odgovorno za njene prednosti, a evo nekoliko razloga zbog čega bi baš maslinovo ulje trebalo da se nalazi u vašoj kuhinji:
- Blagotvorno je za zdravlje kardiovaskularnog sistema, jer je izvor nezasićenih masnih kiselina, posebno mononezasićenih kiselina koje pomažu u smanjenju takozvanog „lošeg“ holesterola, LDL-a, i povećanju takozvanog „dobrog“ holesterola, HDL-a.
- Značajan je izvor antioksidanasa, kao što su vitamin E i fenolna jedinjenja koja štite svaku ćeliju u organizmu.
- Pomaže u kontroli telesne težine tako što utiče na nivo gladi ili apetita, kao što je pokazano u više naučnih studija.
- Bolje zadržava svoja svojstva, čak i kada se koristi kod termičke obrade hrane.
- Daje ukus i boju jelima i, pored svojih veoma korisnih nutrijenata, poboljšava izgled jela, što ima veoma povoljan uticaj na naša nepca.
Naravno, kao i sva biljna ulja, maslinovo ulje obezbeđuje dobre masti, ne sadrži holesterol i pomaže u boljoj apsorpciji liposolubilnih vitamina u organizmu.