CRP (C-reaktivni protein) - šta znače povišene vrednosti?

Povišen CRP je zbog korona virusa došao u žižu interesovanja. CRP predstavlja jednu od standardnih analiza kojom se procenjuje postojanje neke infekcije, a povišen CRP takođe može da ukaže na postojanje i neke hronične upale ili bolesti. Međutim, treba imati u vidu da je on samo jedna od analiza koja se radi u borbi protiv različitih bolesti i stanja.

Šta je to CRP?

CRP ili C-reaktivni protein je jedan od pokazatelja upalne reakcije u organizmu. On se stvara u jetri pod uticajem zapaljenskih supstanci koje otpuštaju ćelije našeg imunog sistema, T limfociti i makrofazi.

Zašto je CRP povišen?

Povišen CRP se javlja iz više razloga ali u osnovi njegovog skoka je zapaljenska reakcija. Zapaljenske reakcije u organizmu mogu biti različitog porekla, a glavni uzroci porasta CRP-a su:

1) Infekcije.

Bez obzira da li je u pitanju bakterijska infekcija, gljivična, virusna ili parazitarna, ovaj parametar zbog nje raste. Najčešća stanja gde je CRP povećan su upala pluća, gnojna angina, urinarne infekcije, tuberkuloza itd…Pri tome treba reći da je porast CRP-a mnogo veći kod bakterijskih nego kod virusnih infekcija.

2) Hronične inflamatorne bolesti creva, npr. ulcerozni kolitis ili Kronova bolest.

3) Autoimune bolesti posebno reumatoidni artritis, lupus, sistemska skleroza itd.

4) Raste i pri svakoj povredi organizma, bilo da je u pitanju traumatska kao što su prelomi, opekotine ili recimo operacije.

5) Povećan je obično i kod postojanja tumora, pogotovo malignih.

Povišen CRP može da se javi i u drugim stanjima. Ono što treba naglasiti je da postoje neka stanja u organizmu gde ovaj marker može biti povećan, a koja ne obuhvataju ovo gore navedeno a to su: 1) dijabetes; 2) gojaznost; 3) pušenje; 4) alkoholizam; 5) bolesti srca i krvnih sudova kao što je visok pritisak, angina pektoris, povišen holesterol i postojanje ateroskleroze i mnoga druga; 6) trudnoća.

Šta znači kada je povišen CRP?

Bitno je reći da ovaj parametar sam po sebi ne ukazuje na uzrok porasta, kao ni na lokalizaciju. Zato se pored ove analize traže i obavezno krvna slika, leukocitarna formula, sedimentacija, fibrinogen, ali se mogu tražiti i biohemijske, genetske i imunološke analize.

Ako se sumnja da se radi o infekciji, da bi se identifikovao tačan uzročnik rade se brisevi, daju se uzorci na analizu (npr. urinokultura, koprokultura) ali se traži i nalaz antitela kao i PCR testovi (npr. PCR se radi pri uzimanju brisa na SARS -Cov 2 , tj. na COVID 19).

Pored toga rade se radiološka ispitivanja koja obuhvataju razna snimanja (rentgenska, ultrazvučna, skenerom, magnetnom rezonancom), ali se rade naravno i biopsije i mnoge druge procedure u potrazi za dijagnozom.

Jako je važno i kako izgleda sam bolesnik, da li ima visoku temperaturu, šta ga boli, koliko dugo traju tegobe.

Zašto se ispituje CRP?

Praćenje CRP-a je bitno iz dva razloga. Njegov porast, odnosno pad ukazuje da li se zapaljenski proces širi ili smanjuje i govori o efikasnosti terapije. Ako pada, znači da je terapija odgovarajuća, ako raste, znači da treba promeniti terapiju ili obaviti još neka ispitivanja.

Koje su normalne a koje povišene vrednosti CRP?

Normalne vrednosti su od 0-5 mg / L. Vrednosti od 5-10 mg / L se obično sreću kod pušača.

Kod blažih upala, CRP je obično do 40 mg/L, dok kod ozbiljnijih upala ide preko 50, a kod bakterijskih infekcija vrednosti CRP-a su obično preko 100 mg/L. Ipak, nikako ne treba gledati samo vrednost CRP-a , tako da tumačenje treba prepustiti lekarima.

Uvek se sagledava kompletno stanje pacijenta i svi ostali rezultati zajedno da bi se donela prava odluka.


Slične objave

Newsletter