Prema Zakonu o predmetima opšte upotrebe: “Kozmetički proizvodi jesu supstance ili smeše koje su namenjene da dođu u kontakt sa spoljašnjim delovima ljudskog tela (epiderm, dlaka, nokti, usne, spoljašnji polni organi) ili sa zubima i sluzokožom usne duplje, isključivo ili prvenstveno radi čišćenja, parfemisanja, menjanja njihovog izgleda, odnosno korigovanja mirisa tela, odnosno zaštite i održavanja u dobrom stanju.” Prema Pravilniku o kozmetičkim proizvodima: “Kozmetički proizvodi uključuju sledeće proizvode: (…) 21) proizvode za spoljašnju intimnu higijenu;”.

Kao što se iz prethodnog može zaključiti, proizvodi za intimnu higijenu i negu su kozmetički proizvodi ukoliko se koriste isključivo na spoljašnjim intimnim delovima u svrhu čišćenja, zaštite, korigovanja mirisa i održavanja u dobrom stanju ovih delova tela. Treba znati da svi proizvodi koji su namenjeni da se primene intravaginalno (unutar vagine) nisu kozmetički proizvodi.

Intimna higijena je sastavni deo lične higijene. Treba imati na umu da obični sapuni ili gelovi za tuširanje nisu najadekvatniji proizvodi za pranje i negu intimnih delove tela. Većina ovih proizvoda je namenjena održavanju prirodne pH vrednosti kože koja iznosi 5,5. Zona intimne regije je veoma osetljiva. Karakteristična je po kiseloj pH. pH vrednost ženske regije je između 3,8-4,5 kod žena u reproduktivnom periodu odnosno 6,8 kod žena u menopauzi. Ukoliko se taj prirodni balans naruši, stvaraju se uslovi za razvijanje i razmnožavanje štetnih bakterija. Kao posledica se pojavljuju iritacije, svrab, bol, neprijatni mirisi, pojačano lučenje sekreta ili infekcija. Neke žene imaju korist od pravilne intimne higijene, ali kod drugih će se i dalje razvijati infekcija. Treba istaći da nepravilna vaginalna higijena može da poveća rizik za vaginalne tegobe, ali sa druge strane moramo biti svesni i toga da pravilna intimna higijena, na žalost, neće sprečiti sve probleme jer je većina vaginalnih infekcija prouzrokovana faktorima koji nisu vezani za higijenu.

Aktivne komponente

  1. Površinski aktivne materije (PAM)- svi proizvodi za pranje intimne regije sadrže površinski aktivne materije. Uglavnom su to sastojci koji pripadaju grupi blagih PAM-ova koji adekvatno čiste kožu ali ne narušavaju njen površinski lipidni zaštitni sloj i ne dovode do isušivanja kože spoljašnjih intimnih delova. Međutim, s druge strane, treba znati da oni ipak iako su tako blagi uklanjaju bakterije koje normalno žive u tim regijama i štite je te stoga koliko god bili blagi ukoliko se koriste prečesto u toku dana mogu da nam više štete nego koriste. U poslednje vreme sve veći broj proizvoda za čišćenje sadrži nesulfatne površinski aktivne materije koje su vrlo blage za kožu uz visoke stepen efikasnosti tj. čišćenja kože.
  2. Mlečna kiselina- kao što je već napred napomenuto pH intimne regije je između 3,8- 4,5 kod žena u reproduktivnom period. Ćelije vaginalnog zida proizvode velike količine glikogena koje bakterije metabolički obrađuju stvarajući mlečnu kiselinu koja je odgovorna za nivo pH vrednosti. S obzirom da je fiziološki prisutna i osnovni je činilac normalne pH vrednosti intimne regije, mlečna kiselina je česta komponenta intimnih kupki. Cilj je da očuva ili reguliše narušenu pH vrednost spoljnih intimnih delova a indirektno da utiče i na pH vagine. Na taj način se podstiču fiziološki odbrambeni mehanizmi.
  3. Pantenol- poboljšava hidriranost površinskih slojeva kože, stimuliše epitelizaciju kože i smiruje iritaciju, crvenilo i svrab.
  4. Biljni ekstrakti- ekstrakt kamilice koji ima umirujuće i protivupalno delovanje, aloe vera- reguliše vlašnost kože, hamamelis- smanjuje iritaciju i povećava vlažnost kože, mentol- daje efekat blagog hlađenja
  5. Probiotici- najnovije formulacije su počele da budu obogaćene i probioticima. Kao i kod drugih namena i ovde je svrha probitika da normalizuje mikrofloru intimne regije i pomogne u održavanju zdrave zaštitne mikroflore.

Osim raznih tipova kupki za intimnu regiju, na tržištu su prisutne i intimne vlažne maramice. One najčešće sadrže aktivne sastojke koje sadrže i tečni i/ili gel proizvodi. Međutim, činjenica da njihova upotreba apsolutno isključuje upotrebu vode ipak ih treba koristiti onda kada nemamo drugih mogućnosti, razumno i vremenski ograničeno. Ovo nikako ne bi smeo da bude dugotrajniji vid higijene ili nege.

Spoljašnja koža vulve je veoma slična koži pazuha- obe prirodno imaju dlačice kojima se štite i veliki broj znojnih žlezda. Te se stoga na tržištu mogu naći i dezodoransni proizvodi koji su namenjeni za primenu na intimnoj regiji. Ovi pokušaji prikrivanja mirisa mogu uzrokovati više štete nego koristi.

Razumna upotreba

Mnoge studije su pokazale da postoji značajna povezanost između korišćenja intimnih kupki i bakterijskih infekcija vagine. Žene koje su koristile mirisne i antiseptične intimne kupke su češće dobijale bakterijsku vaginozu i to čak 3 puta. Onda ne čudi što lekari u većini preporučuju korišćenje samo tople vode, ali ako mislite da vam nije dovoljna, koristite isključivo proizvode namenjene intimnoj zoni na način koji preporučuje proizvođač. Parafraziram za kraj: Manje je bolje!


Slične objave

Newsletter