Ukoliko vam se časopis ne učitava, možete ga pročitati eksterno klikom na dumge: Pogledaj časopis

(Ne)Poverenje

Ni u najgorem košmaru nismo mogli zamisliti kraj godine kao što je naša realnost na izmaku 2020. Slike i vesti kao iz najtmurnijih horor filmova, borba sa nevidljivim neprijateljem, uz hiljade bolesnih i desetine umrlih dnevno samo u Srbiji, borba za život, borba za vazduh, za lečenje, za lek i vakcinu. Strah, očaj i bespomoćnost dominiraju krajem 2020. Pored svega ovoga, meni se čini da je jedan od najvećih problema ove pandemije nepoverenje koje se za kratko vreme razvilo i masovno uvuklo u sve pore života i društva. Stvaranju jednog opšteg nepoverenja, ne samo kod nas već i u celom svetu, svakako da doprinosi politika i način kako se države snalaze u rešavanju različitih problema koje sa sobom nosi globalna pandemija. Rekla bih da nepoverenje u politiku nije nešto što iznenađuje. Mene mnogo više brine nepoverenje u nauku koje dovodi u sumnju stručne preporuke o mnogim ključnim pitanjima, počev od klimatskih promena pa do bezbednosti vakcina. Usled velike količine dezinformacija koje kruže svuda po svetu, Svetska zdravstvena organizacija je izjavila da smo mi istovremeno suočeni s dve opasnosti po javno zdravlje, samom pandemijom i infodemijom, opasnom pogrešnom predstavom o njoj.

Koronavirus, Sars-CoV-2, postavio je ozbiljne izazove pred naučnike i praksu, i o njemu se tako reći učilo i uči u hodu. Proizvod toga je da su se neke informacije o samom virusu, njegovom širenju, patološkim mehanizmima  i mogućnostima lečenja menjale, ponekad i veoma brzo, u roku samo nekoliko nedelja, što je možda i opravdano kod šire javnosti ostavljalo utisak nagađanja i posledično stvaralo sumnju i nepoverenje. Kod velikih pandemija poput ove u jednom danu se zarazi na hiljade ljudi, a na tako velikom broju pacijenata koji brzo pristižu iz dana u dan brzo saznajete nove stvari, tako da se podaci dopunjuju i donose se novi zaključci. Zbog toga promene stavova i informacija u vezi sa Kovid 19 ne znače da su naučnici zbunjeni i ne znaju šta rade, u suštini dobijaju mnogo novih informacija u kratkom vremenu koje pokušavaju da rastumače.

Mislim da bi iz ovog pandemijskog iskustva morali izvući važne pouke, pre svega da svi zajedno gradimo poverenje i da razumemo i podržavamo nauku, jer mislim da samo uz poverenje u nauku možemo dostići dobro zdravlje i videti kraj ove pandemije.

Sa željom da 2021. godina bude obeležena dobrim zdravljem i uspehom u borbi sa Kovid 19 pandemijom želim vam srećne praznike.

 

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica