Ukoliko vam se časopis ne učitava, možete ga pročitati eksterno klikom na dumge: Pogledaj časopis

Surfovanje na talasima

Druga pandemijska godina lagano se bliži kraju i slično kao u prethodnoj koronavirus nas je i ove godine ”provozao” po talasima. Mada, možda je bolje reći sami smo se provozali, jer veličina i jačina talasa je dobrim delom zavisila od nas i našeg ponašanja. Vakcine su u ovoj godini donele tračak svetlosti na kraju tunela koji je i dalje dugačak i mračan, ali svetlost je i dalje tu i daje nadu. Uz kovid pandemiju pod ruku je došla i kovid infodemija sa poplavom informacija, dezinformacija i poluistina, koliko da potvrdi izreku da nevolja ne ide sama.

Na svetskom nivou, a i lokalno, kriza kovid 19 dovela je u pitanje spremnost za vanredne situacije u zdravstvu, otkrivajući suboptimalne nivoe odgovora država na pandemiju i druga ozbiljna pitanja, uključujući ogromne nejednakosti u zdravstvu. Poslednjih meseci je na svetskom nivou stavljen fokus na sagledavanje našeg kolektivnog iskustva koliko smo bili spremni za ovu pandemiju sa ciljem da se izvuku pouke i ojačaju partnerstva sa zajedničkom svrhom da budemo bolje pripremljeni u budućnosti.

Ova godina je donela veliki naučni napredak, pre svega udruživanjem snaga naučnika širom sveta i brzim razvojem vakcina protiv kovid 19. I pored ovog impresivnog napretka najjači utisak u ovoj godini na mene ostavlja poplava dezinformacija i poluistina vezanih za koronavirus, načine lečenja i vakcine i užasna polarizacija među ljudima na grupe za i protiv. Utisak je da kao čovečanstvo srljamo velikom brzinom ka saznajnom dnu i da je važno za sve nas da naučimo da razlikujemo nauku od pseudonauke, jer samo tako možemo da izbegnemo da se u budućnosti opet zaglibimo u blatu dezinformacija.

Sa željom da 2022. godina bude obeležena dobrim zdravljem i uspešnijom borbom sa kovid 19 pandemijom želim vam srećne praznike.

 

Estela Gaković Ranisavljević
Glavna i odgovorna urednica