Upala ili inflamacija je znak da se imunološki sistem bori protiv infekcije. Infekcija može biti povezana sa bakterijama, virusima, alergenima, povredama ili drugim uzrocima.

Obično znacima upale smatramo crvenilo, otok i bol. Ali, ponekad se zapaljenje može desiti bez očiglednih simptoma i trajati duži vremenski period. Hronična upala može biti povezana sa problemom u imunološkom sistemu. Bez obzira na uzrok, dugotrajna hronična upala može povećati rizik od razvoja različitih bolesti.

Međutim, istraživanja o uticaju hrane na zapaljenski proces i dalje traju, a često se izvode na životinjskim modelima pa zaključci nisu uvek sa sigurnošću primenljivi i kod ljudi. Ono što je do sada čini se najizvesnije je da jedenje raznovrsne, nutritivno hranljive hrane može pomoći u smanjenju upale u telu, pre svega pomažući imunološkom sistemu da dobro funkcioniše.  

Voće i povrće sadrži prirodne komponente zvane fitonutrijenti koji mogu pomoći u zaštiti od upale. Zdrave masti, kao što su mononezasićene masti i omega-3 masne kiseline, takođe mogu pomoći kod upale. Nasuprot tome, hrana bogata zasićenim mastima može povećati upalu. Visoko prerađena hrana i druga hrana sa trans mastima takođe može biti inflamatorna. Smatra se da na primer tamna čokolada (više od 70% kakaoa), crveno vino, zeleni čaj, kurkuma, đumbir pomažu u smanjenju upale. Teško je proceniti koliko često i u kojoj količini „protivupalne“ hrane treba jesti da bi se osetio pozitivan efekat. Za sada, najbolji savet je da usvojite zdrav stil ishrane bogat svežim povrćem, voćem i žitaricama od celog zrna.


Slične objave

Newsletter