Cimet se smatra jednim od najstarijih začina koji se pominju u sanskritskim spisima i Bibliji. Cimet (Cinnamomum ceylanicum) je zimzeleno nisko drvo koje raste i gaji se u Aziji, Africi i Americi. Kao začin se koristi oguljena i osušena kora mladih grana cimetovog drveta. Kora je crveno-smeđe boje, prijatnog mirisa i karakterističnog slatkastog i ljutkastog ukusa. Cimet se koristi kao začin, na našim prostorima najčešće u slatkim jelima, a može se naći i kao sastojak u dijetetskim suplementima. Cimet se u prehrambenoj industriji koristi kao korigens ukusa i mirisa. Cimet pokazuje pozitivan efekat na rad digestivnog trakta, olakšava varenje i pomaže kod grčeva i gasova. Cimet pokazuje efekat na smanjenje nivoa šećera u krvi pa se često nalazi u preparatima namenjenim dijabetičarima. Dijabetičarima se savetuje da obrate pažnju na nivo šećera u krvi kada koriste preparate sa cimetom i najbolje je da se konsultuju sa lekarom pre odluke da koriste suplemente. Naravno upotreba cimeta u okviru ishrane smatra se bezbednom i za dijabetičare, ali i za trudnice i dojilje.


Slične objave

Newsletter