Ostanite u ravnoteži uz Odoval S® !

Stres je deo naše svakodnevice. Predstavlja fizičku i psihičku reakciju organizma na potencijalno štetne faktore. Akutni stres brzo prolazi i ne ostavlja posledice, ali ako takvo stanje postane hronično može izazvati različite poremećaje i oboljenja. Za ublažavanje svakodnevnog stresa i održavanje mentalne ravnoteže, često se upotrebljavaju biljni preparati, za koje se odavno zna da mogu pomoći kod psihičke uznemirenosti, anksioznosti i nesanice. Ovi preparati najčešće sadrže ekstrakt korena valerijane (Valeriana officinalis L., Valerianaceae).

Valerijana (odoljen, macina trava) je jedna od najpoznatijih lekovitih biljaka. Koristili su je još stari Grci i Rimljani kao diuretik, sredstvo za ublažavanje bolova i spazmolitik. Danas se koristi kao sredstvo za umirenje, kod nervoze i smetnji izazvanih nervozom, kod nesanice, psihičke uznemirenosti i napetosti. Zbog dokazane terapijske efikasnosti koren valerijane uvršten je u gotovo sve farmakopeje, a biljni preparati koji ga sadrže su jedni od najviše korišćenih širom sveta. 

Biljnu lekovitu sirovinu predstavlja osušen rizom sa korenovima valerijane. Danas se uglavnom dobija od gajene biljke. Rizom sa korenjem se vadi u jesen, obrađuje i suši na temperaturi koja ne prelazi 40°C. Sirov materijal je blagog mirisa koji se pojačava sušenjem i postaje izuzetno neprijatan stajanjem. Miris potiče od izovalerijanske kiseline.

U protekle tri decenije je efikasnost korena valerijane u ublažavanju tegoba kod nervne napetosti i nesanice potvrđena brojnim kliničkim studijama. Rezultati velike studije u koju je bilo uključeno 982 lekara opšte prakse i više od 11000 pacijenata sa poremećajima spavanja i anksioznošću, pokazuju da je primena tableta koje sadrže suvi ekstrakt korena valerijane, tokom 10 uzastopnih dana, dovela do poboljšanja kod 72 odsto pacijenata koji su imali problema sa uspavljivanjem, kod 76 odsto onih koji su se budili više puta tokom sna i  kod 72 odsto pacijenata koji su patili od nervne napetosti i uznemirenosti.

Kliničkim studijama je takođe potvrđeno da ekstrakt valerijane značajno skraćuje vreme uspavljivanja i poboljšava trajanje i kvalitet sna, uspostavljajući pri tom prirodan ritam spavanja. Pacijenti koji su uzimali preparat sa ekstraktom korena valerijane su brže tonuli u san, ređe su se budili u toku noći, a ujutru se nisu osećali omamljeno i umorno, što je često kod uzimanja sintetičkih lekova za smirenje i spavanje.

U literaturi se veoma retko mogu naći podaci o ispoljavanju neželjenih reakcija na preparate valerijane što, nesumnjivo, govori o njihovoj dobroj podnošljivosti. Ipak, postoje opisani slučajevi neželjenih efekata tipa gastrointestinalnih tegoba i alergijskih reakcija, blagog intenziteta. Kod hronične primene ponekad može da se javi glavobolja, umor, pospanost, pa čak i nesanica.

Glavna kontraindikacija za primenu preparata na bazi valerijane je preosetljivost na neku od komponenti preparata. Ovi preparati se ne preporučuju  ni tokom trudnoće i dojenja, kao ni deci mlađoj od 12 godina. Zbog blage pospanosti koja je prisutna 1-2 sata posle uzimanja preparata, ne preporučuje se upravljanje motornim vozilima i rad s mašinama u tom periodu.

Koren valerijane se koristi u više lekovitih oblika: za internu upotrebu najčešće u obliku usitnjene biljne sirovine za pripremu čajnog napitka, kao tečni ekstrakt ili tinktura i u obliku kapsula ili tableta sa suvim ekstraktom. Često se koristi i u obliku kombinovanih preparata sa biljkama sličnog dejstva, npr. nanom i matičnjakom.

ODOVAL S® Instituta za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” je biljni dodatak ishrani u obliku kapsula. Omogućava bolje podnošenje svakodnevnog stresa i održavanje mentalne ravnoteže. Sadrži suve ekstrakte korena valerijane i lista matičnjaka čiji aktivni sastojci ublažavaju uznemirenost i razdražljivost, olakšavaju nastupanje sna i uspostavljaju prirodni ritam spavanja.

ODOVAL S® ispoljava blagotvorno dejstvo kod različitih tegoba nastalih usled hroničnog stresa (psihička napetost i uznemirenost u toku dana, razdražljivost, osećaj zabrinutosti...). Može se koristiti i kao pomoć za opuštanje kod nesanice i čestog buđenja tokom noći koji su posledica psihičke napetosti i uznemirenosti, jer olakšava uspavljivanje i omogućava kvalitetan san.

 


Slične objave

Newsletter