Vulvovaginalna kandidijaza je veoma čest problem koji životno ne ugrožava ženu, ali joj remeti svakodnevno, normalno funkcionisanje. O učestalosti ovog oboljenja govori i činjenica da tri od četiri žene jednom u životu ima vaginalnu kandidijazu, a gotovo polovina žena oboli dva ili više puta tokom života. Postoje mnogi faktori rizika koji doprinose razvoju vulvovaginalne kandidijaze kao što su: gojaznost, dugotrajna i česta primena antibiotika, trudnoća, dijabetes mellitus, menopauza, kao i izražena anemija…

Nažalost neadekvatno lečenje tj. samolečenje dovodi do pojave rezistencije i ponovljenih infekcija. Najčešći uzročnici vulvovaginalne kandidijaze su candida albicans, ali u poslednje vreme veći problem nam zadaju non-albicans sojevi (candida glabrata, candida parapsilosis…).

Vaginalna kandidijaza može da se javi u bilo kom životnom periodu žene, od detinjstva do post menopauze. Klinička slika se karakteriše pojavom pojačane vaginalne sekrecije sirastog izgleda, crvenila i peckanja, kako vaginalno tako i na spoljašnjim genitalijama što zapravo predstavlja najveći problem ženi.

Lečenje vaginalne kandidijaze

Ukoliko se radi o pacijentkinjama koje su virgo, preporučuje se lokalna primena masti ili kreme KLOTRIMAZOLA, a ukoliko se radi o seksualno aktivnoj pacijentkinji pored adekvatne intimne nege, potrebno je lečenje primenom trodnevne terapije vaginaletama klotrimazola od 200mg, kao i obavezno lečenje partnera i apstinencija od seksualnih odnosa tokom terapije.

KLOTRIMAZOL je jedan od najstarijih lekova , ali još uvek vrlo efikasan lek u lečenju vaginalne kandidijaze što je potvrđeno aktuelnim smernicama za lečenje. Terapija podrazumeva upotrebu KLOTRIMAZOL vaginalnih tableta 200mg i to tako što se po jedna vaginaleta aplikuje tri večeri uzastopno u vaginu, najbolje pred spavanje. Vrlo je bitno istovremeno lečenje partnera, jer samo tako možemo uspešno izlečiti vaginalnu kandidijazu, i sprečiti ponovno javljanje infekcije.

Pored adekvatne terapije za oba partnera značajan je i higijensko-dijetetski režim koji takođe može da doprinese smanjenju ponovljenih infekcija. To podrazumeva adekvatnu intimnu negu, smanjenu upotrebu belih šećera, korišćenje probiotika uz antibiotike i slično… Samo dovoljno dobrom terapijom kao i promenom higijensko-dijetetskog režima možemo stati na put ovoj upornoj i često zastupljenoj infekciji kod žena.

 

 


Slične objave

Newsletter