Ljudskom telu je potrebna određena količina tečnosti kako bi se nadoknadila, jer se gubi prilikom znojenja (naročito leti) ili pri mokrenju. Dovoljan unos vode u organizam posebno je važan za starije i bolesne osobe. Starije osobe su više podložne dehidraciji nego mlađi ljudi, jer telo kako stari gubi sposobnost da racionalno koristi vodu. Stari takođe mogu da budu manje svesni svoje žeđi i da imaju poteškoće sa prilagođavanjem na temperaturne promene. Mnoge starije osobe koje pate od degenerativnih bolesti zglobova, nemogućnosti zadržavanja mokraće ili se teško kreću, namerno uzimaju manje tečnosti da bi smanjile odlazak u toalet. Često se kod njih javlja strah da bi višak vode opteretio srce, pogoršao pritisak ili pak pojačao oticanje nogu i ruku.

Dnevno bi trebalo u organizam da unesemo od oko osam čaša tečnosti, ali je ne treba uzimati u toku obroka, jer razređuje digestivne sokove, već je treba piti u malim gutljajima između obroka u toku celog dana. Umesto vode, možete uzimati tečnost u obliku supa, čorba i variva. Izbegavajte alkohol, smanjite unos kafe i gaziranih bezalkoholnih pića. Ne zaboravite da pijete vodu često, i obezbedite da uvek nosite dovoljno vode sa sobom kada ste napolju ili pak u prevoznom sredstvu.

Ukoliko ne unosimo dovoljnu količinu tečnosti u toku dana, to će se odraziti na boju mokraće koja će biti tamnija. Mokraća inače treba da bude svetlo žuta. Ukoliko ne unosimo dovoljno tečnosti, neprimetno možemo uvesti telo u stanje dehidratacije koju ćete prepoznati prema sledećim simptomima: malaksalost, pospanost (letargija), suva usta, nelagodnost u želucu, ubrzan puls, smanjeno mokrenje, glavobolja i nemogućnost koncentracije. Često se ovi simptomi mogu pomešati sa simptomima nedostatka sna ili pojavom gladi.


Slične objave

Newsletter