Korak 1: Zaustavljanje krvarenja
Ako rana krvari, potrebno je zaustaviti krvarenje pritiskom na ranu sterilnom gazom natopljenom hidrogen-peroksidom.

ZABLUDA: Rane se čiste alkoholom
Alkohol širi krvne sudove i pogoršava krva-renje iz rane, pa tako otežava zarastanje!Apotekarski alkohol može da se koristi za alkoholne obloge, ali se nikada ne stavlja na oštećenu kožu!

Korak 2: Ispiranje rane fiziološkim rastvorom ili vodom
Sve vrste rana neophodno je očistiti, kao i kožu oko rane (od čestica prašine i peska) jer one predstavljaju otvorena vrata za prodor mikroorganizama u telo. žiljak glatkim i poboljšavaju elastičnost

Korak 3: Prevencija infekcije – topikalnim antibiotikom
Topikalni antibiotik je adekvatno rešenje za ovakve tipo-ve rana i neizostavni je deo svake kućne i putne apoteke. Tyrosur® gel se nanosi na čistu ranu, bezbojan je, ne peče i ne masti odeću. Može se koristiti na vlasištu i drugim de-lovima tela obraslim dlakama, na licu ili pregibima. Tyrosur® prašak za kožu, namenjen za površinske, umereno vlažne rane. Pogodan je za tretman rana kod dece, jer se rana tretira bezbolno, bez direknog dodira.
Tyrosur® se u Nemačkoj proizvodi duže od 50 godina, u našim apotekama dostupan je bez lekarskog recepta, i važan je deo svake kućne i putne apoteke.

Korak 4: Zaštita rane – po potrebi
Kod lakših površinskih rana ogrebotina i posekotina, previ-janje rane nije neophodno.
Kod većih povreda (oderotina, opekotina i ogrebotina veće površine) i „vlažnih“ rana, nakon nanošenja antibiotika po-željno je ranu prekriti sterilnom kompresom.

Korak 5: Prevencija nastanka ožiljka
Sa prevencijom nastanka ožiljnog tkiva, započinje se 5 da-na nakon povrede ili nepo-sredno nakon skidanja kona-ca, ukoliko je u pitanju hirurška intervenicja. Nemački lek Contractubex® gel deluje duboko u koži i smanjuje ožiljak zahvaljujući farmakološki aktivnim sastojcima: ekstrakt crnog luka, alantoin i heparin.

Aktivni sastojci gela deluju tako što:

  • · Sprečavaju formiranje prekomernog ožiljnog tkiva
  • · Smanjuju crvenilo, svrab i osećaj zatezanja
  • · Čine ožiljak glatkim i poboljšavaju elastičnost
     

Za vidljive rezultate tretman ožiljaka bi trebalo da traje mi-nimum 9 meseci, dok je process formiranja ožiljnog tkiva najaktivniji. Pored lokalnog tretmana ožiljnog tkiva, takođe je važno da se ožiljak ne izlaže suncu prvih 6 meseci i da se nekoliko puta u toku dana ožiljak izmasira jačim pritiscima. Vremenom će se ožiljak smanjivati, omekša-vati i bledeti i Vaše samopouzdanje će se vratiti.

 


Slične objave

Newsletter