Šta je endometrioza i kako da je prepoznate?

  • Bolni i obilni menstrualni ciklusi
  • Nespecifičan bol u maloj karlici
  • Bol tokom intimnih odnosa
  • Otežano pražnjenje
  • Bolno mokrenje

Ovo su najčešći simptomi endometrioze,  veoma su neprijatni i negativno utiču na kvalitet života žene.

Skoro 10% žena u reproduktivnom periodu pati od endometrioze. Najčešće se pojavljuje kod žena između 25-35 godina starosti, ali se može pojaviti i u mlađoj populaciji. S obzirom na to da može da izazove sterilitet (u 30-40% slučajeva), endometrioza ima značajan sociološki i psihološki značaj.

Prethodnih decenija, rađene su brojne studije na temu endometrioze, ali nisu uspele da rasvetle mehanizme koji je izazivaju. Pretpostavlja se da faktori kao što su genetska predispozicija, anatomske karakteristike, imunološki poremećaji i uticaji okoline mogu uticati na njenu pojavu.

Endometrioza je hronično, inflamatorno, estrogen-zavisno oboljenje, kod koga se tkivo endometrijuma može naći i izvan materice, najčešće na jajnicima i karličnim strukturama (ektopično endometrično tkivo).  Karakteristika ovog tkiva je da može periodično da krvari, pod uticajem istih hormona koji stimulišu menstrualno krvarenje. Ova pojava stimuliše oslobađanje supstanci koje izazivaju lokalnu iritaciju, bol i grčenje glatkih mišića. Kod pojedinih žena endometrioza ne pokazuje simptome i otkrije se slučajno tokom hirurške intervencije, ultrazvukom ili tokom magnetne rezonance.

Do danas nije pronađena terapija koja može efikasno da izleči bolest. Sadašnja terapija ima za cilj  poboljšanje kvaliteta života žene. To podrazumeva kontrolu i smanjenje bola upotrebom analgetika, hormonsku terapiju, a jedna od opcija je i hirurška intervencija u cilju uklanjanja ektopičnog tkiva.

Uz uobičajene terapijske pristupe, sve više raste interesovanje za prirodne proizvode koji imaju sposobnost da umanje inflamaciju i spreče rast ektopičnog tkiva.

Bazirano na velikom broju naučnih publikacija razvijen je, naučno visoko opravdan dijetetski suplement za terapiju endometrioze, koji u svom sastavu sadrži kurkumu, N-acetilcistein i kvercetin.

Kurkuma, začin koji je davno prepoznat zbog svoje lekovitosti, zadobio je pažnju i naučne javnosti i kulinarskih entuzijasta. Glavni sastojak kurkume je polifenol kurkuminoid. Lekovita svojstva kurkume se pripisuju njenom antioksidativnom i protivupalnom dejstvu. Pozitivno utiče na stanja oksidativnog stresa, inflamacije, metaboličkog sindroma, artritisa, anksioznosti i hiperlipidemije.

U terapiji endometrioze, jedna od važnih osobina kurkume je usporavanje rasta endometričnih epitelnih ćelija smanjenjem lučenja estradiola. Takođe, posrednim mehanizmima deluje i na smanjenje prokrvljenosti izmeštenog endometričnog tkiva.

N-acetilcistein (NAC) smanjuje atipičan rast ćelija, smanjuje upalu i redukuje medijatore zapaljenja. Takođe stimuliše sintezu glutationa u jetri, koji je snažan antioksidans. NAC je pokazao obećavajuće efekte u terapiji endometrioze delujući na smanjenje veličine endometričnih cisti i zaustavljajući njihov rast.

Kvercetin pripada klasi flavonoida. Pokazano je da kvercetin pozitivno utiče na smanjenje rasta endometričnog tkiva. Ujedno, pokazuje snažnu antiinflamatornu, antioksidativnu, antiviralnu, imunomodulatornu, antikancerogenu i gastroprotektivnu aktivnost.

LEKOLID™ je dijetetski suplement u kome su sadržana sva tri navedena aktivna sastojka. S obzirom na to da navedeni sastojci imaju slabu resorpciju iz digestivnog trakta, dodate su komponente koje resorpciju poboljšavaju. To su piperin (ekstrakt crnog bibera), sukrester (sufraktant dobijen esterifikacijom masnih kiselina), bromelin i L-arginin. Tablete su gastrorezistentne, što obezbeđuje početak apsorpcije aktivnih susptanci u tankom crevu. Ova posebna faramceutska formulacija, patentom zaštičena, se naziva ENDOBASP®.

LEKOLID™ može da pomogne u smanjenju rasta ektopičnog tkiva endometrijuma i upalnih procesa, što dalje dovodi do smanjenja bola i poboljšanja kvaliteta života žena koje imaju endometriozu.


Slične objave

Newsletter