Proces starenja kože započinje oko dvadeset pete godine života kada inače prestaje razvoj i rast čoveka. Starenje kože uzrokovano je spoljašnjim faktorima i do 70%, dok je za preostalih 30% zaslužan biološki proces starenja. Starenjem se menja struktura svih slojeva kože, te su uočljive promene na epidermisu kao što su bore, pege i slično. Vezivno tkivo u dermisu počinje da propada, masno tkivo postaje tanje, a javljaju se i značajne promene na krvnim sudovima i lojnim i znojnim žlezdama. Obnavljanje kože lica je prirodan proces koji naša koža stalno i samostalno obavlja ali koji se starenjem znatno usporava.

 

 

 

U poslednjih nekoliko godina evidentan je trend intenzivnije upotrebe voćnih kiselina čak i u svakodnevnoj nezi. Ovi kozmetički sastojci nisu više rezervisani samo za pojedine, specifičnije grupe proizvoda, npr. proizvodi za tretman kože sklone aknama već se pojavljuju i u proizvodima za svakodnevnu negu različitih tipova kože.

Alfa hidroksilne kiseline (eng. Alpha Hydroxy Acids, AHA) su prirodnog porekla, nalaze se u voću i rastvorne su u vodi. Na kožu deluju tako što razlažu proteine i pomažu pri uklanjanju izumrlih ćelija u površinskom sloju kože. Na ovaj način se ubrzava proces obnavljanja ćelija. Površina kože se zaglađuje, omekšava, a aktivni sastojci iz seruma i krema mogu da prodru u dublje slojeve kože gde mogu bolje da ispolje svoje dejstvo.  Naučno je potvrđeno da voćne kiseline doprinose povećanju hidratacije kože jer imaju hidroksilne grupe koje vezuju vodu. Imaju i „antiage“ efekat ukoliko se primene u nešto višim koncentracijama jer stimulišu proizvodnju kolagena i pospešuju obnavljanje ćelija.

Osim prethodno pomenutih alfa postoje i beta hidroksilne kiseline (eng. Beta Hydroxy Acids, BHA) koje su rastvorne u mastima. One takođe vrše piling, ali pored toga dovode i do regulacije lučenja sebuma.

KAKO DELUJU KISELINE?

Najvažnija stavka kod primene kiselina je pH vrednost na kojoj one deluju. Najpoželjnije je da pH bude u opsegu od 3 do 4 kako bi kiseline bile efikasne. U dermatološkim ordinacijama hemijski pilinzi rade se sa pH vrednošću i do 2. Takođe, udeo kiseline u celokupnom preparatu je vrlo važan. Proizvodi za svakodnevnu kućnu upotrebu uglavnom imaju udeo kiseline do oko 10%. Koncentrovaniji proizvodi namenjeni su za upotrebu od strane adekvatno obučenih i školovanih profesionalaca, dermatologa. Neadekvatna upotreba proizvoda, npr. profesionalnih proizvoda sa velikim udelom voćnih kiselina u proizvodu u kućnim uslovima bi mogla da dovede u krajnjim stadijumima do ozbiljnih opekotina i oštećenja kože. Ovo praktično znači da su kiseline najjači piling koji možete da uradite na koži – jači od mehaničkog granulama ili enzimskog jer enzimi deluju u višim slojevima od kiselina.

Kratkoročni efekat upotrebe kiselina u nezi kože je svežija, glatka koža ujednačenog izgleda. Redovnom potrebom koža dobija glatku teksturu, dolazi do smanjenja sitnih bora i čišćenja pora. Profesionalni piling tretmani voćnim kiselinama pomažu koži da zadrži vlagu i ubrzavaju proces obnavljanja kože.

NAJČEŠĆE KORIŠĆENE KISELINE

  • Glikolna kiselina je najčešće korišćena voćna kiselina. Najintenzivnijeg je dejstva jer ima najmanji molekul i samim tim brže i lakše prodire u dublje slojeve kože gde vrši snažnu stimulaciju proizvodnje kolagena. Pri primeni većih koncentracija, javlja se jači efekat perutanja ali je tada i sinteza kolagena jača. Periodična upotreba u toku dužeg vremenskog perioda dovodi do povećanja sadržaja kolagena, redukcije finih bora i održavanja blistavog tena.
  • Mlečna kiselina je naročito značajna zbog svog efekta na hidrataciju kože, posebno upotrebom kod dehidrirane kože bez tonusa.
  • Bademova kiselina se najviše preporučuje za osetljivu kožu, nije agresivna, a ujedno je delotvorna protiv fleka.
  • Jabučna kiselina je veoma pogodna za osetljivu kožu.
  • Limunska kiselina deluje kao antioksidant i štititi od slobodnih radikala. Možda je i najzaslužnija za posvetljivanje ožiljaka i tamnih fleka na licu.
  • Salicilna kiselina, koja ne pripada grupi voćnih kiselina, ima keratolitičko i komedolitičko delovanje te je pogodna za tretman kože sklone aknama. Odlično uklanja fleke i mitisere.

U proizvodima za svakodnevnu negu, tonici i losioni, ukoliko već sadrže voćne kiseline uglavnom je prisutna samo jedna od prethodno navedenih kiselina, ređe kombinacija dve kiseline. U proizvodima koji su namenjeni za povremeni tretman pod nadzorom dermatologa uglavnom su prisutne kombinacije više prethodno navedenih kiselina koje su uz to prisutne u značajno većim koncentracijama.

KAKO KORISTITI KISELINE?

AHA u proizvodima za svakodnevnu negu su često u formi tonika ili seruma, pa ostaju na koži, ne ispiraju se i samim tim imaju vremena da ispolje svoje dejstvo. Kod osoba sa osetljivom kožom, preporuka je ne koristiti ovu vrstu proizvoda. Oni potencijalno mogu koristiti proizvode tipa maski koje se par minuta drže na licu a zatim ispiraju sa kože. Osećaj blagog peckanja je očekivana reakcija kože na prisustvo kiselina. Ova reakcija je kratkotrajna i prolazna. U svim drugim slučajevima izraženijih reakcija kože, crvenilo i jak osećaj pečenja, neophodno je prekinuti sa upotrebom proizvoda i konsultovati se sa farmaceutom ili lekarom. Ove proizvode je preporuka koristiti u večernjim satima a preko dana je potrebno koristiti proizvod za negu kože koji u sebi sadrži obavezno zaštitni faktor od sunca. Voćne kiseline u kontaktu sa sunčevom svetlošću mogu dovesti do pojave hiperpigmentacija na koži te je s toga upotreba proizvoda sa SPF faktorom preporučena.

Kad je u pitanju tretman ovim kiselinama pod lekarskim nadzorom, preporuka je da se oni sprovode zimi kada je manja izloženost sunčevim zracima. Ovi tretmani se izvode takozvanim koktelima AHA i BHA kiselina i njihov efekat je intenzivniji. Osećaj peckanja na koži je intenzivniji nego kod proizvoda za svakodnevnu negu, a efekat eksfolijacije kože daleko intenzivniji i uočljiviji. Ovi tretmani se sprovode periodično, na 7 dana ili na svakih mesec dana, zavisi od proizvoda i smernica koje daje proizvođač. Uglavnom se sprovodi nekoliko tretmana, od 3 do 7 tretmana. Najvažnije je ovakve tretmane sprovoditi pod nadzorom obučenih profesionalaca, dermatologa. U slučaju neadekvatnog rada sa kiselinama, može doći do pojave dosta teških opekotina kože.

Proizvodi i tretmani sa AHA i BHA kiselinama sprovode se u cilju smanjenja postojećih bora, za skidanje ožiljaka od akni i hiperpigmentacija kože. U svrhu smanjenja bora mogu se koristiti niskokoncentrovani proizvodi sa voćnim kiselinama za svakodnevnu negu koji su dostupni u apotekama i drogerijama. U cilju skidanja ožiljaka i hiperpigmentacija sa kože neophodno je obratiti se stručnim i obučenim profesionalcima koji će ove tretmane sprovoditi visokokoncentrovanim smešama kiselina.

Voćne kiseline su vrlo moćne kozmetičke sirovine i upravo zato treba biti umeren u njihovoj upotrebi. „Vrlina je u umerenosti i nalazi se na sredini između dve krajnosti“- Aristotel

 


Slične objave

Newsletter