Biljke iz porodice kupusnjača, Brassicaceae (karfiol, brokoli, kupus, prokelj) pokazuju mnogo pozitivnih efekata na zdravlje, međutim ove biljke pokazuju i antitiroidnu aktivnost inhibirajući tiroidnu peroksidazu (TPO) koja je neophodna za sintezu tiroidnih hormona. Ove biljke sadrže glukozinolate koji hidrolizom stvaraju goitrin, supstancu koja ometa sintezu tiroidnih hormona, ali i hidrolizom indolnih glukozinolata oslobađaju se tiocijanati koji kompetitivno ometaju preuzimanje joda u tireocite.

Istraživanja nemaju konzistentne podatke koja količina goitrina i tiocijanata ometa rad štitne žlezde. Takođe, količina ovih jedinjenja varira u zavisnosti od podtipa i vrste povrća (na primer različite sorte brokolija ili kupusa). Zaključak više studija je da konzumiranje standardnih porcija, komercijalnih sorti kupusnjača generiše unos goitrina i tiocijanata u daleko nižim koncentracijama od onih koje bi štetile funkciji štitne žlezde. Nasuprot tome, prekomerna upotreba (preko 1 kg dnevno, nekoliko meseci) sorti kupusnjača kao što su neke vrste prokelja i kelja od kojih svi imaju visoke koncentracije progoitrina mogu smanjiti iskoristljivost joda i uticati na sintezu hormona štitne žlezde, a ovo ima neželjene efekte u slučajevima kad je kombinovano sa smanjenim unosom joda, kada se povećava rizik od gušavosti.

Zaključak je da unos goitrogenih supstanci u organizam (pogotovo u standardnim porcijama u kojima se konzumira na našim prostorima) nema neželjenih efekata osim u slučajevima kad je kombinovano sa smanjenim unosom joda, kada se povećava rizik od gušavosti.

 


Slične objave

Newsletter